Met de trein naar Duitsland, voor de jaarlijkse World Hosting Days, onderweg even lekker rustig werken en wat schrijven.  En voorbereiden op paar dagen alles over hosting, cloud, SAAS, PAAS, IAAS.  De nieuwe IT zeg maar, waar wel lekker dubbelcijferige groei is.  Er is vanuit deze hoek momenteel erg veel interesse in hosted voice, vast-mobiele integratie en unified communications – eigenlijk alle communicatiediensten die vroeger aan de telecom dealer of UC specialist voorbehouden waren maar nu in het palet van de IT dienstverlener horen.  Want de klant vraagt steeds minder om techniek en meer om oplossingen, en wil graag dat de dingen een beetje leuk samenwerken.  Technisch kan er inmiddels van alles, de uitdaging is nu om technologie om te zetten in producten en diensten die simpel, flexibel en bedrijfszeker zijn.

Het nieuwe werken

Onze maatschappij is in rap tempo aan het veranderen.  We willen tegenwoordig overal werken, op het moment dat ons dat uitkomt.  Niet langer zoals vroeger van 9 tot 5 op een kantoor zitten.  We werken steeds meer in projecten, met wisselende teams, in plaats van in vaste banen.  Kantoorgebouwen lopen leeg, en Starbucks, Regus en allerlei varianten op Seats2Meet lopen vol.  Lekker werken wanneer en waar het uitkomt, work/life balance optimaliseren, productiviteit en kwaliteit verhogen, files vermijden.

We zijn er als consument de afgelopen 5 jaar aan gewend dat we via onze smartphone met apps als WhatsApp, Facebook, Instagram en Skype continu in verbinding zijn met onze familie en vrienden. We kunnen delen wat we willen, en voelen ons verbonden door alle social media.

En dat willen we de komende jaren ook bereiken voor ons werk, het nieuwe werken doen we immers heel erg vaak samen.  We willen kunnen zien of iemand beschikbaar is en dan afhankelijk van de omstandigheden en persoonlijke voorkeuren contact leggen via tekst, spraak of beeld.  En graag even de desktop delen, of bestanden snel uitwisselen.  Dat geeft ook weer cohesie, draagvlak, engagement, en structuur – elementen die nu nog wel eens ontbreken in het nieuwe werken.  Samen ergens naar kijken en het bespreken.  Alsof we naast elkaar in een kamer zitten.  Co-design, co-creation, alles anyplace anytime.  Gartner noemt dit People Centered Collaboration.

Geen convergentie maar transformatie

Er wordt vaak gezegd dat IT en telecom nu dan eindelijk aan het convergeren zijn, omdat ze wel samen moeten werken. Ik zie het huidige convergeren echter meer als olie en water die door elkaar geschud worden. Het wordt even lekker troebel en lijkt heel wat, maar echt mengen doet het niet, als je het even met rust laat valt het direct weer in zijn oude onderdelen uiteen. Telecommers en ITers zijn verschillend in opleiding, achtergrond en denkwijze, en schelen bijna een generatie in gemiddelde leeftijd.  Convergentie is volslagen logisch, slim en handig – maar zal maar zeer mondjesmaat echt succesvol gebeuren…

De volgende fase is dat er een echte transformatie plaatsvindt, een blijvende verandering.  Daarvoor zijn partijen nodig die niet gehinderd worden door hun oude (telecom danwel IT) roots maar fundamenteel geïntegreerde communicatie en collaboratie oplossingen ontwikkelen voor de moderne tijd. Vanuit de cloud, vanzelfsprekend, en apparaat onafhankelijk.  Gebruikmakend van bestaande infrastructuur en technologie waar mogelijk, functionaliteiten toevoegend waar nodig.  Een schil over de oude communicatie infrastructuur heen, om vaste en mobiele telefonie naadloos te integreren, maar ook videoconferencing en allerlei nieuwe vormen van communicatie en samenwerking eenvoudig mogelijk te maken.  Volledig geïntegreerd met de rest van de digitale werkplek, niet leidend of beperkend maar ondersteunend en faciliterend.

Simpel, effectief, flexibel en bedrijfszeker, zodat we in ons werk net zo makkelijk verbonden kunnen zijn als prive.  Gartner voorspelt dat dit in 2013 en 2014 een grote vlucht neemt, en ik denk dat ze gelijk hebben.  Het worden interessante tijden voor cloud communicatie en samenwerking!

Deze column verscheen in CBM Apr 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s