Column in CBM maart 2013

Een van de hoogtepunten van de Parallels Summit in Las Vegas begin februari was de prachtige oranje Dutch Booth van Paal15, waar een aantal ambitieuze Nederlandse cloud spelers zich gezamenlijk presenteerden aan het wereldwijde Parallels ecosysteem.

Met ondersteuning van Nederlandse stroopwafels en bierviltjes deden Cloud Companyon, KPN, MobeeArt, New Day at Work, Norman, Voiceworks en Voipro goede zaken met de vele internationale software ontwikkelaars, hosters, cloud aggregators en distributeurs. Omdat er daarnaast nog de nodige Nederlandse spelers met een eigen stand aanwezig waren, en er door Parallels prijzen werden uitgereikt aan KPN en BackupAgent, was duidelijk dat ons kleine landje in de internationale cloud wereld een interessante positie inneemt, en met recht over Dutch Masters of Cloud gesproken mag worden!Groei

Als je de onderzoeken van Parallels, Forrester en Gartner moet geloven gaat de cloud business komende jaren wereldwijd flink groeien, van 35 miljard euro nu naar zo’n 75 miljard in 2015 (cijfers van Parallels). Met zijn provisioning platform Parallels Automation richt Parallels zich op het MKB segment, tot hooguit een paar honderd werkplekken, waar veel variatie nodig is. De cruciale rol van de cloud aggregator, de hoster of telco die diensten combineert tot een mooie bundel, wordt verklaard doordat 70% van de MKB’s nu al zijn diensten als bundel van een enkele partij wenst af te nemen, en dat percentage groeit gestaag. De adoptie en groei verschilt uiteraard per soort dienst en regio, opkomende markten zoals Zuid-Amerika adopteren cloud vele malen sneller dan het meer behoudende Europa. Voldoende reden voor aanbieders van SaaS, PAAS en IAAS oplossingen die zich in Nederland bewezen hebben om te kijken naar internationale uitrol.

Videoconferencing

Ik vond het overigens opmerkelijk hoe weinig aanbieders van hosted voice/video/UC diensten er in Las Vegas waren. Naast Voiceworks en Voipro op de Dutch Booth waren er slechts enkele andere aanbieders die zich duidelijk op deze markt begeven, en waren bijvoorbeeld partijen als Broadsoft en 4psa niet zichtbaar. Ook waren er naast Microsoft en Vidyo maar weinig videoconferencing of UC oplossingen. Terwijl juist dit deel van de markt (communication and collaboration) volgens Parallels onderzoeken het hardst groeit, in Europa van 1 miljard euro dit jaar naar 4 miljard in 2015, en maar liefst 40% van het MKB de komende jaren overweegt om naar een hosted PBX over te schakelen.

Potentie

Kortom, vele kansen voor alle Dutch Masters of Cloud, die zich in Nederland op kleine schaal de afgelopen jaren bewezen hebben en ook internationaal, in Europa of zelfs wereldwijd, kunnen opereren. En dit sluit mooi aan bij het TMT Ecosysteem rapport dat de ABN Amro in februari uitbracht, Nederland als de springplank voor innovatieve bedrijven. Hierin wordt mooi geschetst hoe het landschap voor innovatieve ondernemingen in Nederland grote potentie heeft, wat de rol van accelerators als Rockstart en StartupBootcamp is, het belang van snelle groei en hoe cruciaal samenwerking is om aan de benodigde kennis en investeringen te komen daarvoor. Ook de ABN concludeert dat Nederland de potentie heeft om wereldwijd een rol te spelen in het nieuwe technologie/media/telecom domein.

Nederland mag trots zijn op de positie die nu al opgebouwd is en alle nieuwe initiatieven die opgestart en uitgewerkt worden, laten we met elkaar zorgen voor een nieuwe Gouden Eeuw voor de Nederlandse Meesters!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s