Column Rob Kurver, Connexie Magazine oktober 2012

Volgens een recent rapport van onderzoeksorganisatie IDC zal er in 2016 wereldwijd zo’n 100 miljard dollar uitgegeven worden aan publieke cloud diensten (vooral storage, servers, SaaS en PaaS), 2.5 maal zo veel als de 40 miljard dollar dit jaar.  Hiermee groeit deze tak van sport jaarlijks 5 keer zo snel als de totale IT business.  Want gebruikers beginnen aan cloud te wennen en de diensten en oplossingen worden steeds robuuster.  En onderzoek van Parallels, wereldspeler in virtualisatie, geeft aan dat de snelst groeiende SaaS dienst in het MKB segment momenteel de hosted telefooncentrale is, waarvan de markt wereldwijd met meer dan 100% zal groeien naar 6 miljard dollar in 2016. Want voice diensten vormen de belangrijkste kostenpost voor kleine bedrijven, en lage investering gecombineerd met slimmer werken maken dit inmiddels een no-brainer.

Beide onderzoeken geven duidelijk aan dat cloud en SaaS intussen geaccepteerd zijn en niet louter door innovators en early adopters gebruikt worden, maar meer en meer door de massa.  En dit nu vormt de grootste uitdaging voor iedereen die al een tijdje bezig is met het ontwikkelen en verkopen van dit soort oplossingen.  Niet langer moet de nerd aangesproken worden met verhalen over hoe gaaf en spannend en bijzonder het allemaal wel niet is in die cloud, het gaat nu om gewone gebruikers die kijken naar zaken als prijs, betrouwbaarheid, imago en compleetheid.  Gebruikers die, zeker in het MKB, geen zin hebben om voor elke dienst een apart contract met een andere leverancier af te sluiten, maar die gewoon op zoek zijn naar een dienstenbundel waar ze, goedkoper en makkelijker, hun werk mee kunnen doen zonder zich een buil te vallen.

Cloud aanbieders moeten dus gaan samenwerken, of diensten moeten gecombineerd worden tot een totaalpakket.  Gartner noemt dit de cloud services brokerage (CSB), en volgens hen zal deze tak van sport tot 2015 de allerbelangrijkste groeier zijn, en noodzakelijk zijn voor een brede verspreiding van cloud en SaaS diensten.  De CSB selecteert diensten, bewaakt de kwaliteit, harmoniseert business modellen en service levels, integreert diensten, zorgt voor een uniform systeem voor bestellingen en facturatie (1 rekening), combineert service en support, en zorgt dat pakketten eenvoudig verkocht kunnen worden direct aan de eindklant of via resellers.

We kennen dit model als consument allemaal al jaren, in eenvoudige vorm, als triple play:  internet plus televisie plus telefonie.  Dit model is de afgelopen jaren enorm succesvol gebleken om klanten te werven en vooral binden, zo’n 90% van de consumenten koopt deze diensten in zo’n triple-play (soms quadruple-play) bundel in plaats van los. Niet perfect, minder flexibel, maar wel handig en goedkoper, en goed genoeg.

Dit zal de komende tijd dus ook in het zakelijk segment een enorme vaart nemen: de multi-play van, in eerste instantie, standaard diensten als internet, security, backup, servers, office en hosted voice. Bundels gecombineerd met een leuke tablet of smartphone, makkelijk en vertrouwd. Geleverd door providers die in staat zijn grote aantallen klanten te bedienen, zoals ISP’s en telco’s, en die platformen zoals dat van Parallels gebruiken om snel en betrouwbaar verschillende diensten van allerlei aanbieders te combineren en uit te rollen. Uitdagend voor zowel de providers als de aanbieders om op heel andere wijze samen te werken, maar vooral ook voor resellers die op andere wijze waarde moeten gaan toevoegen om niet volledig gepasseerd te worden!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s