Column Rob Kurver in ChannelConnect (september 2012)

De afgelopen maand was ik noodgedwongen aan het afkicken in de Noord-Franse heuvels van de Picardie. Prachtig gebied met velden vol koren, maïs en zonnebloemen, waar de tractorsaf en aan reden om hun ding te doen, allemaal zo weggelopen uit de schilderijen van Van Gogh.  Maar net als hij werd ik er ook knettergek – door het gebrek aan internet. Het huisje waar we verbleven had namelijk telefoon noch DSL noch kabel noch schotel noch niks…Ik geef het toe, het is wederom gebleken, ik ben een internet junkie. Ik kan niet zonder mail, twitter, facebook, flipboard, dropbox, foursquare, wordfeud, instagram, itunes match en de hele riedel. Ik ben always on, en begin te zweten als ik even niet bij mijn spullen of informatie kan.  En dit geldt door mijn goede voorbeeld in iets minder mate ook voor mijn vrouw en kinderen. Op vakantie kan de zakelijke email wel af en toe een paar dagen uit, maar twitter en facebook toch echt niet, laat staan youtube!

Maar goed, ons huisje in Frankrijk lag helemaal schattig in de heuvels dus strategisch gelegen op maximale afstand van alle zendmasten in de omgeving, en alleen bij de juiste luchtvochtigheid en windrichting lukte het om de telefoon, die als personal hotspot diende voor alle apparaten in ons huishouden, precies goed neer te leggen en 1 of 2 streepjes verbinding te krijgen met een van de Franse netwerken. T-Mobile was zo vriendelijk om ons voor 14.95 per week van onbeperkt internet te voorzien, maar bracht de snelheid helaas na de eerste 100MB (die we in een uur bleken te verstoken) wel terug naar een schamele 64 kbps. Daar zaten we dus met z’n allen als junkies rondom een telefoontoestel, zoals men vroeger rondom de eerste radio’s en televisie’s gezeten moet hebben, hunkerend naar een beetje krakende ontvangst van GBJ Hiltermann’s toestand in de wereld.

Ik realiseerde me weer hoe enorm belangrijk breedband internet tegenwoordig is, en hoe verwend we in Nederland zijn met onze 3G overal.  En het wordt nog veel beter!  Via mijn 64 kbps postduivenverbinding op mijn Franse berg bereikten me namelijk berichten dat in een aantal Europese landen waaronder Nederland nu serieus werk gemaakt wordt van de uitrol van LTE ofwel 4G. De natte droom van elke internet junkie zoals ik. Maar het betekent ook met je smartphone via VoIP bellen met je vaste nummer, de ultieme Fixed Mobile Convergence. Eindelijk dus echt alles draadloos via internet, flexibel, goedkoop en makkelijk. Volgend jaar dus toch maar een vakantiebestemming met LTE uitzoeken!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s