Column Rob Kurver, CBM oktober 2012

De introductie van de nieuwste iPhone van Apple was dit jaar totaal geen verrassing. Afmetingen en gewicht waren al tot op de micrometer en milligram nauwkeurig uitgelekt, en ook het bijpassende iOS 6.0 is eerder een minor release dan een major. Vergeleken met recente toestellen van Samsung is het totaal niet spannend. Beetje groter, beetje dunner, beetje lichter, beetje langere levensduur, Siri weet nu ook de sportuitslagen. Gepresenteerd door Tim Cook, extreem capabel maar totaal niet sexy of spannend. En toch… is het het meest revolutionaire toestel in jaren!

De eerste reactie van de echte fans was nogal negatief. Geen gebogen glas? Geen holografisch 3D scherm? Slechtere kaarten? Geen YouTube meer standaard? En hij kan ook geen koffie zetten? Hebben we daar het hele jaar op zitten wachten? Moeten we daarvoor straks weer de hele nacht in de rij liggen in onze slaapzak?

Massa

Het briljante is dat het nu juist geen verrassing is. De iPhone 5 is precies wat iedereen verwachtte, en appelleert zo volledig aan de gigantische doelgroep die niet op zoek is naar nieuw en revolutionair maar gewoon naar veilig en vertrouwd: de early en late majority, ook wel bekend als de massa. In de eerste 24 uur zijn er 2 miljoen besteld, twee keer zoveel als bij het vorige model een jaar geleden. Dat is grofweg een miljard aan omzet, zal vast ook wel weer een wereldrecord zijn. Iemand doet iets slims hier…

LTE

Saai en voorspelbaar als de iPhone 5 is, hij is revolutionair doordat hij LTE ondersteunt, ook bekend als 4G. Dat is na 3G het volgende mobiele netwerk, en het idee is dat die snel en krachtig genoeg is om mobiel internet vergelijkbaar te maken met vast internet. Eindelijk echt snel genoeg voor interactieve games en communicatie over IP. Niet meer aparte mobiele en vaste telefoonnummers of allemaal ingewikkelde koppelingen om met je mobiele telefoon toch op de bedrijfstelefooncentrale te werken. Nee, gewoon je iPhone gebruiken als je zakelijke telefoon waar al je gesprekken op binnen komen, waar je ook bent. Inclusief alle slimmigheid van vaste telefooncentrales, met hosted voice. Net als de iPhone 5 is LTE eigenlijk ook meer evolutie dan revolutie. Bestaande diensten gaan beter, sneller, lekkerder, interactiever worden. Revolutionair is misschien alleen maar dat hiermee VoIP echt mogelijk gaat worden met dezelfde kwaliteit als we op het vaste internet gewend zijn. Want op 3G is dat net niet helemaal lekker en bij telefonie betekent dat simpelweg dat het niet werkt.

Revolutionair

De uitrol van LTE gaat wereldwijd al best hard, en nu er eindelijk een iPhone is die het ondersteunt zal het naar verwachting in een stroomversnelling komen. Het was lange tijd beetje kip/ei verhaal, handset makers wachtten nog even tot er netwerken waren, en netwerkuitrol wachtte tot er een business case was met actieve gebruikers en apparaten. En zo zorgt de iPhone 5 met al zijn saaiheid en voorspelbaarheid, die door iedereen verder gekopieerd wordt, dus voor de broodnodige impuls om wereldwijd LTE echt uitgerold te krijgen. En zal de convergentie van vast en mobiel echt tot stand komen, hetgeen vervolgens weer gaat zorgen voor nieuwe diensten en mogelijkheden. En zo is evolutie eigenlijk heel revolutionair.

1 Comment

  1. Inmiddels heeft KPN flink 4G uitgerold in Nederland, en Vodafone en T-Mobile liggen niet heel ver achter. En staan er voor de iPhone 5c en vooral de 5s weer lange rijen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s