Het boek ‘Blue Ocean Strategy’ uit 2005 van W. Chan Kim en Renée Mauborgne beschrijft hoeveel slimmer het is voor bedrijven om voor de blauwe oceaan te kiezen, waar het rustig is, in plaats van de rode waar het druk is en concurrenten elkaar afmaken. En toch is maar 1 op de 7 bedrijven zo handig. De meeste kiezen voor rood. Ze doen wat al door velen gedaan wordt, en onderscheiden zich niet fundamenteel van hun concullega’s. Gevolg: lage marges, ontrouwe klanten en hard werken om te overleven. Terwijl met een portie lef en creativiteit iedereen blauw kan kiezen.


Het idee van de Blue Ocean Strategy is je duidelijk te onderscheiden van de con- currentie. Door in je product sommige zaken weg te laten of te verminderen, en andere toe te voegen of te verhogen. In de Red Ocean moet je vechten om te overleven, daar is het rood van het bloed, in de Blue Ocean ben je heer en mees- ter over je eigen stuk en kun je heerlijk zwemmen. Een Blue Ocean bedrijf heeft fans in plaats van klanten. Goed voor- beeld in het boek is Cirque du Soleil, een modern circus zonder (dure) beesten, met minder clowns, betere stoelen en prachtige acrobatiek en muziek. En een flink hoger prijskaartje, dus lucratief verhaal.

Lef

In de IT laat Apple zien hoe het moet, met jaloersmakende marges op zijn unieke producten zoals iPhone en iPad. De hosted voice diensten van Voipro zijn ook Blue Ocean, in vergelijking met de klassieke telefooncentrale minder exoti- sche features. Waarom gaat niet iedereen op zoek naar een Blue Ocean voor zijn producten of diensten? Waarom kiezen zes van de zeven ervoor om dertien in een dozijn te worden, en basically te con- curreren op prijs in plaats van waarde? Dat geldt niet alleen voor fabrikanten maar ook voor resellers. Ik denk dat het vooral te maken heeft met een gebrek aan lef. Hoe vervelend die rode oceaan ook is, het is wel waar iedereen al zit, dus hoe fout kan dat zijn? Daar kun je nooit op aangesproken worden… Zelfde soort website, portfolio, mensen, business model. Misschien iets andere merken, en uiteraard is elke medewerker verschil- lend, maar eigenlijk toch gewoon dertien in een dozijn.

Visionair

Lef hebben om innovatief te zijn vergt leiderschap, een ondernemer die tegen de gevestigde orde in durft te gaan, die de weldenkende meerderheid meeneemt op een nieuw pad, vanuit overtuiging en visie. Een leider die zijn organisatie interessant en uitdagend maakt voor personeel, en die visionair en thought leader en trusted advisor is voor zijn klanten, en ook nog zorgt voor een goede executie. Die met en voor zijn klant oplossingen realiseert, in plaats van dozen schuift, en optimaal gebruik maakt van alle moderne mogelijkheden van SaaS, cloud en social media. Is dat moeilijk? Nee ik denk het niet. Het is wel anders, en je moet heel goed nadenken over wat je wilt zijn, waar de kansen liggen, waar je mee moet stoppen om ruimte te maken voor iets nieuws. Vraag het boek aan Sinterklaas, lees het en ga aan de slag. Of schakel hulp in, laat je in- spireren en coachen op dat traject. Maar wacht niet af terwijl de wereld in hoog tempo verandert, ga voor blauw!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s