Een van de favoriete programma’s van mijn jonge kinderen is Wonderteam, een animatieprogramma dat vooral ‘s ochtends vroeg uitgezonden wordt en waarin een team bestaande uit een eendje, een cavia en een schildpad samen dieren redden en allerlei avonturen beleven in hun vliegende boot. Het motto is natuurlijk dat alleen door samenwerking en teamwork mooie resultaten bereikt kunnen worden. Het eendje is dapper, de cavia sterk en de schildpad slim, en samen zijn ze een wonderteam. Mijn kinderen vinden het fantastisch en geloven er volledig in.


Was het maar zo simpel in de grotemensenwereld. We leven in tijden met vele veranderingen en uitdagingen. Economische crisis, aankomend tekort aan ICT-ers door vergrijzing, de wereld wordt plat en steeds virtueler en sneller, cloud computing en software als een dienst. Vorige maand schreef ik over de cloud fear factor, en hoe bedreigend al deze veranderingen kunnen zijn. Was het maar zo simpel als met Wonderteam op TV, stond je er maar niet alleen voor als MKB-reseller, kon je maar een mooi team vormen om avonturen te beleven en successen te behalen…

De klant, de eindgebruiker, de MKB-er zoekt een trusted advisor om hem te helpen in deze dynamische tijden. Hij leest en hoort van alles (vendoren en trendvorsers laten zich horen waar ze maar kunnen, met een hoog wij-van-wc-eend-adviseren-wc-eend-gehalte), en hij vraagt zijn reseller om advies en hulp. Heel wat vendoren gaan intussen net zo makkelijk direct met de klant aan de slag, en de reseller zit steeds meer klem tussen vendor en klant. Hij wordt geacht zich te verdiepen in alle nieuwe aspecten van cloud en saas oplossingen, maar heeft intussen eigenlijk geen zekerheid over zijn businessmodel nu laat staan in de toekomst.

Wat de reseller eigenlijk nodig heeft is een trusted advisor voor zichzelf. Iemand die hem helpt met de selectie van de juiste vendoren, afstemming van juridische aspecten en aansprakelijkheid, integratie van verschillende diensten, ondersteuning bij bestelling en levering en facturatie, en natuurlijk training en opleiding. Iemand die hij kan vertrouwen, en die hem helpt de transitie te maken van producten naar diensten en oplossingen.

Wat wij als maker van cloud communication diensten nu zien gebeuren is dat de klassieke IT-distributeurs voldoende business zien om hun rol in het kanaal ook voor cloud en saas diensten steeds serieuzer op te pakken. Al dan niet in samenwerking met specifieke integratie partners waar het technische werk gebeurt gaan ze hun resellers steeds duidelijker ondersteunen, in practische zin en ook met vooral veel training en kennis.

Dit betekent dat in 2011 elke MKB-reseller vol vertrouwen cloud en saas diensten in zijn portfolio kan gaan opnemen, en zijn klanten optimaal en vol vertrouwen kan gaan bedienen. Met de vendor als schildpad en de distributeur als cavia, kan de reseller van kalkoen veranderen in dapper eendje, en kunnen ze gedrieën in goede samenwerking alle uitdagingen van een snel veranderende wereld aan!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s