Vroeger waren de eerste weken van het nieuwe jaar rustig. We kwamen bij van de oliebollen, deden nog een borrel hier en daar, misschien nog even naar de wintersport. Langzaam kwam het leven weer op gang na het kerstreces, en als je mazzel had liep alles half januari weer lekker. Dit jaar was dat, voor mij in ieder geval, geheel anders. En ik hoor het veel in mijn omgeving. Vanaf de eerste dag een volle agenda, plannen maken en invullen, nieuwe klanten en partners. Alsof we na twee rustige jaren door de ‘economy reset’ eindelijk weer mogen in 2011!


En de focus ligt natuurlijk op diensten, hosted voice, Cloud computing, software as a service. Want die economische crisis is niet iets dat nu ineens over is, waarna we teruggaan naar business as usual. Nee, de wereld van de IT is fundamenteel veranderd, gebruikers willen oplossingen, betalen naar gebruik, flexibiliteit en schaalbaarheid. Noodgedwongen zijn we op zoek gegaan naar andere manieren van werken, en die hebben we gevonden in diensten, gecombineerd met nieuwe apparaten als smartphones en tablets. Waarvan we de komende tijd eindelijk de nodige serieuze alternatieven voor de Apple iPad kunnen verwachten (er zijn er begin januari een stuk of dertig aangekondigd).

Technofielen

Was het afgelopen jaar nog een beetje de vraag of dat hele cloudverhaal echt door zou zetten, en keken veel resellers en distributeurs de kat nog wat uit de boom, inmiddels is de vraag eigenlijk alleen nog maar hoe. Welke diensten en leveranciers te selecteren, welke propositie en positionering te kiezen, welke trainingen te volgen, welke veranderingen door te voeren, welke risico’s af te dekken en hoe. Het is niet meer alleen iets voor de ‘technofielen’ of innovators, elke reseller moet er mee aan de slag. De klant vraagt er om, of hij moet expliciet besluiten dat hij zich juist specialiseert in puur on-premise oplossingen. Hoe dan ook: uitstellen wordt steeds moeilijker.

Voorproefje

Op een introductiesessie voor nieuwe resellers vroeg ik deze week aan de vijftig aanwezigen wat zij verwachtten van Cloud en SaaS de komende jaren. Ruim de helft verwachtte binnen enkele jaren meer dan vijftig procent business op die manier te (moeten) doen. En dit waren nieuwe resellers, die zich wilden laten informeren, en waarvan de meeste nog niet met SaaS of Cloud of hosted voice bezig waren! Overigens gaf na die sessie de helft aan zeker hosted voice reseller te willen worden, een ongekend hoge score volgens onze distributeur. Conclusie, het leeft, en het is leuk! Nieuwe oplossingen, creatief bezig zijn met waarde toevoegen door diensten te combineren, ondersteund door de distributeur kan de reseller zich echt op de klant richten. Als de afgelopen weken een voorproefje waren van hoe dit jaar er uit gaat zien, dan gaan we veel bewolking zien, en meer en meer mooie oplossingen maken en uitrollen met elkaar. We mogen weer!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s