In andere branches gebeurt het al veel langer, maar voor de bouwbranche is samenwerken in een Software as a Service (Saas) omgeving als in BIM nog relatief nieuw. Wat betekent deze verandering voor de sector?
Marleen Boschman (Bouwstijl Media) vraagt het Rob Kurver, (mede)oprichter van 4 technologiebedrijven waaronder Voipro en The Next Cloud. Hij is expert op het gebied van cloud technologie en de veranderingen die dat voor bedrijven met zich meebrengt.
Kurver licht toe: “Het leven verandert zo snel door alle technologische ontwikkelingen, daar hou ik me momenteel fulltime mee bezig. Soms gaat het over innovaties, soms gaat het over strategy consulting, soms over commerciële begeleiding maar eigenlijk gaat het altijd over verandering. Hoe bereik je dat, hoe zet je dat in gang en wat heb je daarvoor nodig?”
Eigen server vs. cloud computing
Hij kan zich maar moeilijk voorstellen waarom de bouwsector niet al veelvuldig gebruik maakt van deze technologische mogelijkheden. “Tien jaar geleden was het allemaal erg nieuw, maar eigenlijk zijn er nu geen serieuze argumenten meer om niet in een centraal systeem op een server buiten je eigen deur te werken. Alle grote ICT bedrijven zoals Microsoft, Google en Apple hebben heel erg op de cloud ingezet als het voornaamste model voor de toekomst. De bouwsector is een heel veelzijdig ecosysteem en het ligt zo voor de hand dat er een goede communicatie en coördinatie moet zijn tussen al die verschillende partijen. Het is heel handig om dat online te doen.”
Kurver vervolgt: “Sommigen hebben nog het idee dat het veiliger is om op eigen systemen te werken. Dat is natuurlijk niet waar. We praten in dit geval niet over de publieke cloud, maar over een private cloud. En de bescherming en het eigendomsrecht van de data is eigenlijk allemaal wet- en regelgeving die er al is. Het maakt geen verschil of de data op een eigen server of in de cloud opgeslagen staan. Banken zetten ook hun gegevens in de cloud, dat is allemaal gecertificeerd en toegestaan door De Nederlandsche Bank en dat is niet voor niks.”
Beschikbaarheidsgarantie
Uiteraard moet je op zoek naar een goede partner om dit hele stuk in te richten. “Het is een systeem, net als een fysieke server, je zal dus goed moeten zorgen voor beveiliging en je zal dat systeem goed moeten laten organiseren door een capabele partij. Maar dat zou je nu ook moeten doen”, aldus Kurver.
Waar letten we dan op bij het aangaan van een Service Level Agreement? Kurver legt uit: “Naast afspraken over de beveiliging, moet je natuurlijk afspraken maken over de beschikbaarheid van de service. Daarbij is het heel simpel, het is een soort verzekeringsconstructie. Je betaalt voor de garantie dat de service beschikbaar is. Overigens, het risico dat gegevens tijdelijk niet beschikbaar zijn en de bouw daardoor stil komt te liggen heb je met eigen servers natuurlijk ook.”
Innovatie
Kurver ziet samenwerken in een SaaS omgeving als een springplank naar waar het echt om gaat: “Innovatie. Want als je de technologische basis eenmaal hebt, kun je gaan nadenken over hoe je dingen beter en efficiënter kunt maken. Daar zit uiteindelijk de echte winst, maar ook de uitdaging natuurlijk. Daar kun je als sector op twee manieren mee omgaan: je kan het bestrijden, of je kan het omarmen. In andere sectoren zag je al dat je eigenlijk geen keuze hebt. Ofwel je gaat mee in technologische ontwikkelingen, of je gaat Nokia achterna, Kodak en noem alle voorbeelden maar op.”
Welke lessen kan Kurver de bouwsector meegeven? “Ik denk dat juist de cloud en samenwerking in SaaS omgevingen de mogelijkheid geeft om ook naar grotere innovaties te gaan kijken die over de keten heengaan. Die zou ik omarmen, als ik de sector was. Ik denk dat de bouwsector hierin eigenlijk een veel prominentere rol zou kunnen spelen en voorop zou moeten lopen in dat soort processen en gedachten. Dat kun je als sector ook faciliteren.”
Dit interview verscheen in de TBI Kennislab nieuwsbrief in september 2015.
Leave a Reply