In het zonnige Miami Beach in Florida vond eind januari de ITEXPO East plaats, een van de jaarlijkse hoogtepunten voor wie zich bezighoudt met hoe de wereld communiceert. Zo’n 5000 bezoekers hoorden hier van industry leaders over de laatste trends en ontwikkelingen, prettig vaak in de vorm van levendige panels en discussies in plaats van gelikte maar saaie powerpoints.

VoIP Hall of Fame

Hoogtepunt voor mij persoonlijk was de panel sessie over 20 jaar VoIP, met daarin de pioniers die al twee decennia geschiedenis schrijven in deze sector. Mooi om van de oprichters en CEO’s van bedrijven als VocalTec, Vonage, Dialpad (nu Yahoo Voice), GrandCentral (nu Google Voice) en Digium te horen hoe ze destijds, simpelweg omdat het kon en omdat ze vonden dat de klassieke telco’s hun klanten aan het uitmelken waren, de eerste stappen zetten richting een VoIP sector die we nu vrij normaal vinden en die het inmiddels die telco’s behoorlijk lastig maakt. Klapstuk van deze sessie was de benoeming van Alon Cohen (VocalTec) en Jeff Pulver (Vonage) tot de VoIP Hall of Fame.

Voor de aansluitende sessie over de volgende generatie oplossingen konden een aantal van deze mannen overigens gewoon blijven zitten. Iemand als Craig Walker gaat het na Dialpad en GrandCentral gewoon nog een keer doen met switch.co, een hosted voice toevoeging voor Google Apps. switch.co richt zich op kleine bedrijven, niet met een kleine uitvoering van de klassieke telefooncentrale met honderden ongebruikte functies, maar met een specifieke oplossing. Net als Moshe Maeir doet met fone.do, een andere hosted voice oplossing voor kleine bedrijven die later dit jaar op de markt komt.

Meer communiceren

Ondanks de teruglopende omzet in belminuten en SMSsen wordt er namelijk niet minder gecommuniceerd, ook (juist!) millenials zijn continu online en connected. Mensen zijn gemaakt om te communiceren en samen te werken, en moderne technologie maakt dat alleen maar gemakkelijker op virtuele wijze. De totale markt van mens-naar-mens communicatie is ongeveer tien maal groter dan de film industrie, en hier zijn nog legio mogelijkheden om handige toepassingen te ontwikkelen en veel geld te verdienen.

Er komt nu een nieuwe generatie bedrijven op die slim gebruik maakt van technologieën als WebRTC en API’s om heel nieuwe oplossingen te verzinnen en snel te ontwikkelen. Inmiddels hebben consumenten best veel goede oplossingen voor allerlei vormen van persoonlijke communicatie, de komende jaren zal gaan over oplossingen voor zakelijke gebruikers. En ongetwijfeld worden de bedrijven die hier succesvol zijn over twee of drie jaar voor veel geld overgenomen door de grote jongens die er zelf niet in slaagden te innoveren.

Net neutraliteit

Cruciaal om dit soort nieuwe innovaties te kunnen laten slagen is dat het internet vrij toegankelijk blijft voor alle gebruikers en aanbieders. De ITEXPO vond plaats enkele weken voordat de Amerikaanse FCC haar net neutraliteit plannen definitief zou presenteren, en er vond regelmatig een levendige discussie plaats. De meeste Amerikanen hebben een grondige hekel aan elke vorm van ingrijpen van de overheid en laten liever alles aan de vrije markt, waarbij de grote vraag is of dat in dit geval (met slechts 3 grote internet aanbieders in de USA en op sommige plekken zelfs maar 1 aanbieder) voldoende garantie zal zijn voor een eerlijk en open speelveld. Deze discussie zal de komende tijd nog wel even voortduren, zowel in de USA als in Europa!

Ecosysteem

De CEO van Mitel, Richard McBee, ging in zijn presentatie uitgebreid in op innovatie en het belang van het ecosysteem in deze moderne tijd. Het gaat niet langer om de meest complete en complexe technologische oplossing maar om simpele toepassingen die goed samenwerken. De toekomst is ook in de wereld van VoIP en business communicatie aan de startups die nieuwe toepassingen ontwikkelen met perfecte user experience, uiteraard mobile first. Ook voor Europese bedrijven, groot en klein, zijn er legio mogelijkheden om in deze nieuwe wereld succesvol te worden.

Dit artikel verscheen als reisverslag in TBM 2015 #3.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s