Er wordt vaak gedacht dat innovatie ten koste gaat van kwaliteit, dat nieuwe dingen nu eenmaal niet betrouwbaar kunnen zijn tot ze een tijdje meegaan. Dus als je kwaliteit wilt dan moet je niet het nieuwste van het nieuwste willen gebruiken. Anders dan in de USA waar innovatie vaak een doel op zich is kiezen we in ons landje erg vaak voor oud en vertrouwd in plaats van nieuw en potentieel. Heeft ook te maken met onze doe maar gewoon mentaliteit – waarom je nek uitsteken als anderen dat ook niet doen? Don’t rock the boat…

Deze angst voor innovatie leidt steeds vaker tot problemen. Actueel voorbeeld hiervan is ons nationale telefoonbedrijf anno 2013. Jarenlang aandelen terugkopen in plaats van investeren in nieuwe diensten en producten heeft uiteindelijk bar weinig waarde toegevoegd, en nu een succesvolle buitenlandse telecom ondernemer de handel (voor weinig, inderdaad) wil overnemen om zo Europa leuk binnen te trekken schreeuwen we collectief moord en brand. De afgelopen jaren zijn er duizenden arbeidsplaatsen wegbezuinigd maar nu ineens moeten er baangaranties komen. Het landelijke communicatiesysteem voor hulpdiensten wordt al jaren geplaagd door problemen maar nu ineens is het een zaak van nationaal belang dat dit systeem goed blijft draaien. En ook de veilige communicatie van en met onze troepen is ineens cruciaal, alsof geen enkel ander telecom bedrijf ooit met zo’n bijltje gehakt heeft. Beetje naïef allemaal, en een mooi voorbeeld van wat er gebeurt als je jarenlang innovatie verwaarloost omdat “kwaliteit” (of shareholder value) belangrijker is.

We leven echter in een tijd waarin technologische innovatie niet meer gewoon leuk maar noodzakelijk is. Een paar jaar geleden bestonden tablets nog niet, inmiddels hebben ze de PC verdrongen. Er worden inmiddels meer smartphones verkocht dan dumbphones, en ook de laatste iPhone breekt weer alle records door in het eerste weekend bijna 10 miljoen stuks te verkopen. Dit is geen tijd om rustig aan te doen zodat het lijntje niet breekt. Dit is geen tijd om met uitrol van 4G te wachten tot de concurrenten het ook hebben, en collectief jarenlang stil te staan. Dit is de tijd om zo snel als je kunt nieuwe diensten uit te rollen en de markt pro-actief te benaderen, voorop te lopen en te laten zien dat je vernieuwt en dat kwaliteit en innovatie prima samen kunnen.

Want wat gaat er de komende jaren gebeuren? Waarschijnlijk gaan we video serieus gebruiken, vanaf al onze apparaten, inplaats van almaar in de auto te springen. Sowieso verdwijnt het onderscheid tussen mobiel en vast, we gaan gewoon zelf kiezen welk apparaat we gebruiken, afhankelijk van waar we zijn en wat het handigst werkt. En communicatie diensten worden steeds nadrukkelijker onderdeel van onze werkplek, slim geïntegreerd met de desktop of de app of website waarin we werken. Niet langer een los communicatie tool maar echt integraal onderdeel. Een platform als Twilio, pas enkele jaren oud, is inmiddels al gewaardeerd op een half miljard dollar omdat ze een communicatieplatform bieden dat door elke applicatie ontwikkelaar eenvoudig te gebruiken is. Nieuwe aanbieders van hosted voice platformen als 2600Hz integreren vaste en mobiele telefonie naadloos met de nieuwste cloud technologieën, zijn echt born in the cloud in plaats van dat ze oude telecom technologie naar de cloud hebben verhuisd. Innovatie zorgt in al deze gevallen voor meer betrouwbaarheid doordat de fundamenten beter passen bij de moderne tijd.

Soms is het gewoon nodig om even opnieuw te beginnen, in plaats van voort te borduren op oude fundamenten. Dit is niet voor iedere organisatie weggelegd, en vereist vaak een nieuw bedrijf met nieuwe mensen en nieuwe doelen, met nieuw enthousiasme en nieuwe onbezonnenheid. Een startup dus, een stel jonge honden die nog niet weten dat het niet kan wat ze proberen, en die door slimme innovatie hogere kwaliteit leveren naast nieuwe mogelijkheden. Zodat wij allemaal door kunnen met ons eigen werk, niet gehinderd maar geholpen door alle moderne technieken.

Deze column verscheen in Connexie Nov 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s