Toen we in 2005 Voipro oprichtten, een van Nederlands eerste hosted voice providers, was ik zo optimistisch te denken dat we een dusdanig briljant idee hadden dat het niet anders kon zijn dan dat binnen enkele jaren heel Nederland over zou stappen van ouderwetse onhandige telefooncentrales op onze slimme diensten.  Het leek me volledig voor de hand liggen dat deze aanpak dusdanige voordelen had dat ISDN wel kon inpakken, en de grote PBX vendoren erbij.  Overal werken, niet meer zo’n apparaat in je kantoor met alle problematiek van onderhoud en updates, altijd gegarandeerd van de nieuwste functionaliteiten, de sky was de limit!

Helaas hadden we onderschat hoe weinig mensen van verandering houden, en bleek er eerst een fikse economische crisis voor nodig om wat we nu kennen als cloud goed op de kaart te zetten.  Het hele traject vergde 3 keer meer inspanning en onderweg hebben we de nodige investeerders en banken meermalen tot wanhoop gedreven met onze hockeysticks en almaar nieuwe aanvliegroutes.  Nee, nu weten we echt hoe het moet…  Tegenwoordig heet dat ‘pivoten’ en zien we dat als normaal voor een startup en komt Maxima zelfs kijken bij de StartupBootcamp Demo Day, maar nog maar enkele jaren terug betekende het vooral dat je niet goed had nagedacht over wat je eigenlijk aan het doen was en leidde het tot heel wat pijnlijke gesprekken…

Afijn het heeft dus een tikje langer geduurd dan ik 8 jaar geleden dacht, maar we hebben wel gelijk gekregen – met uitzondering van die tijdbalk dan.  Hosted voice is inmiddels het stadium van de innovators en early adopters voorbij en wordt nu gretig afgenomen door ‘gewone’ organisaties, groot en klein.  Inderdaad, waarom zou je een machine kopen als je voor minder geld een flexibele dienst kunt gebruiken die minstens zoveel kan?  En het wordt ook niet langer alleen door pioniers als Voipro aangeboden maar ook de grote telco’s laten dobbelstenen uit vliegtuigen vallen om maar uit te leggen dat de telefooncentrale tegenwoordig gewoon uit de cloud komt zodat iedereen overal kan werken hoe hij maar wil.  De PBX vendoren worstelen met dubbele cijfers krimp terwijl hosted voice providers wereldwijd gemiddeld 30-40% per jaar groeien.  Telefonie is definitief gewoon een van de diensten uit de cloud geworden, en ISDN zal binnenkort de telex achterna gaan.

Voor de hosted voice pioniers van weleer zijn er gelukkig alweer zat nieuwe uitdagingen in dit nieuwe landschap.  Vastmobiele convergentie, video, allerlei vormen van Unified Communication, cloud.  Maar ook platformen waarmee telecom diensten eenvoudig onderdeel kunnen worden van slimme nieuwe communicatie oplossingen.  Een club als Twilio is pas een paar jaar bezig en is al een half miljard waard volgens de investeerders die er afgelopen 18 maanden al meer dan 100 miljoen in gepompt hebben.  Telecom wordt echt onderdeel van IT, en er zijn nog veel meer leuke dingen te doen.

In 2005 gaf Steve Jobs zijn beroemde speech aan afstuderende studenten op Stanford University, waarin hij vertelt over het achteraf verbinden van de punten, zijn pijnlijke en leerzame ontslag bij Apple, en de dood die alles in perspectief plaatst.  Hij sluit af met zijn wens aan de net afgestudeerden: stay hungry stay foolish.  Blijf je hart achterna gaan, blijf geloven in jezelf, leef je eigen leven en niet dat van een ander, neem nooit genoegen met de status quo.  Hosted voice staat op de kaart, op naar nieuwe uitdagingen!

Deze column verscheen in Connexie Jul/Aug 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s