In een recent McKinsey rapport over 12 disruptieve technologieën die de wereld veranderen staan mobiel internet en cloud technologie in de top 5.  Samen zullen deze twee in 2025 een economische impact hebben van een slordige 10 biljoen dollar per jaar.  Dat is 10 duizend miljard dollar, 200 keer zoveel als de winst van Apple vorig jaar, of bijna evenveel als de huidige staatsschuld van de USA.

Het apparaat waarop we in de toekomst het meeste van ons werk doen is een mobiel apparaat, een smartphone of tablet.  In 2011 werden er nog ongeveer evenveel mobiele apparaten als PC’s verkocht, in 2013 al ongeveer 5 keer zo veel.  In 2017 zullen er ruim twee keer zo veel mobiele apparaten in gebruik zijn als PC’s.  En het boeiende is dat die mobiele apparaten, die smartphones en tablets dus, ongeveer elke 2 jaar vervangen worden, terwijl een PC gemiddeld 4 of 5 jaar mee gaat.  Innovatie gaat daarom veel sneller in mobiel.

Cloud Communicatie

Een van die nieuwe diensten die verandert hoe we werken en samenwerken is cloud communicatie in de ruimste zin des woords.  Bij bedrijven vanaf 1000 werkplekken is Lync inmiddels ruim vertegenwoordigd, en de afgelopen maanden hebben we als consument al kunnen wennen aan bellen vanuit Facebook of Google.  De komende jaren zullen we volgens Gartner ook in het MKB massaal aan de Unified Communication gaan, nu die diensten vanuit de cloud eenvoudig af te nemen zijn.  UC as a Service, altijd overal met elk apparaat communiceren met wie je wilt en hoe je maar wilt.  Tekst, spraak, beeld, allemaal even eenvoudig.

De adoptie van hosted (unified) communicatie gaat in Europa harder dan in de USA, en Nederland loopt wereldwijd voorop met VoIP.  Diverse Nederlandse telecom providers, klein en groot, gevestigde orde en uitdagers, bieden op dit moment al geavanceerde combinaties van vaste en mobiele telefonie aan, en daar zullen de komende tijd steeds meer Unified Communication diensten aan toegevoegd worden.  Hosted voice is inmiddels definitief doorgebroken, en providers zullen een steeds completer pallet aan communicatie diensten moeten aanbieden om zich te onderscheiden en om de klant een complete oplossing te bieden.

Het Nieuwe Werken

Unified Communication is overigens een beetje oud container begrip waarvan niemand weet wat het nou precies betekent.  Meerdere soorten communicatie bij elkaar, voor de een is dat bellen vanuit Outlook of faxen opvangen op email, de ander bedoelt er gecombineerd chat, voice, video en screensharing mee.  Horen social media er bij?  Wat mij betreft graag!  Een betere term is, in Nederland tenminste, Het Nieuwe Werken.  Ook niet geweldig helder, maar benadrukt wel goed dat het gaat om de klant en hoe hij wil werken, en niet om de technologie.  Die technologie is juist het minst belangrijk, de idee is gewoon dat iedereen, met elk apparaat, met elkaar kan communiceren, ongeacht de technologie die door zijn apparaat of provider toevallig gebruikt wordt.  Een nieuwe standaard als webRTC draagt hiertoe bij, evenals een platform als OVCC (Open Visual Communication Consortium) dat zich inzet voor koppeling van alle platformen en technologieën.

Mobiel heeft de toekomst

Mobiel internet en cloud technologie veranderen volgens McKinsey de komende jaren de manier waarop individuen werken en samenwerken, ze maken nieuwe producten en diensten mogelijk, veranderen consumptiepatronen en stimuleren economische groei.  En, niet onbelangrijk, ze creëren enorme mogelijkheden voor entrepreneurs.

Nederlandse technologie aanbieders en service providers hebben, vanwege de voorsprongspositie die Nederland al heeft, enorme kansen op deze markt, juist ook internationaal.  Door slim samenwerken en groot denken konden er wel eens een paar procentjes van die 10 duizend miljard onze kant op komen.  Wie pakt de uitdaging op?

Deze column verscheen in Connexie Jun 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s