Column in CBM, editie februari 2013 

De cloud. Na jaren praten over hypes, en of ie er nou voorbij is of nog in moet, en wat een cloud eigenlijk is, en voor wie ie wel of niet geschikt is, en of we er nou wat mee moeten of dat het wel overwaait, was de cloud er in de loop van 2012 ineens gewoon. ‘s Ochtends op BNR als we in de file staan, ‘s middags op de KPN reclame bij het NK schaatsen, ‘s avonds in de kantine van de voetbalclub.CRM, werkplek, telefonie, backup, security, office, servers, opslag, alles komt uit de cloud.  We gebruiken daarvoor met z’n allen inmiddels meer smartphones dan dumbphones, en er worden meer tablets verkocht dan computers. Wereldwijd wordt 4G uitgerold voor veel sneller mobiel internet, dit jaar eindelijk ook in Nederland. Altijd overal online met cloud, 4G en smartphone/tablet. Onze manier van werken is in een paar jaar tijd volledig veranderd!

Niet doen is geen optie meer

We kunnen nu echt wel stoppen met discussies over de voors en tegens van de cloud, uitleggen waarom het niet goed is of niet goed kan werken, beren op de weg zien of spijkers op laag water zoeken, en hopen dat het overwaait. Of we het nu leuk vinden of niet, de cloud is er gewoon en gaat nooit meer weg. Definitief de hype voorbij.

Nog even de kat uit de boom kijken is inmiddels ook echt geen optie meer. Concurrenten die wel al om zijn profiteren van de voordelen en versterken hun positie. En van allerlei kanten treden nieuwe partijen toe die kansen zien waar de gevestigde orde treuzelt. Nieuwe IT adviseurs, maar ook nieuwe integrators en platform aanbieders, laten een frisse wind waaien zonder dat ze 80% van hun tijd kwijt zijn aan legacy systemen of oude business modellen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van Heliview (in opdracht van ABN-Amro) dat in Nederland ongeveer een derde van de IT resellers al “iets” met cloud deed, een derde was zich aan het oriënteren, en een derde geloofde er gewoon niet in. Omschakelen naar cloud is best lastig, kostbaar en tijdrovend, en wie nu nog niet heel serieus daarmee bezig is loopt groot risico de aansluiting volledig te missen. Het lijkt onvermijdelijk dat we de komende jaren een flinke sanering gaan zien, en met zijn allen alle zeilen bij moeten zetten om in ieder geval een deel van het kanaal overeind te houden!

Wat dan wel?

Niet lullen maar poetsen. De eerste lichting nieuwe stijl IT adviseurs is inmiddels al succesvol en aan het groeien, en online sales is sterk in opkomst voor de simpele diensten. Je klant in 2013 nog vertellen dat cloud een hype is en wel overwaait gaat niet meer werken, je concurrent helpt hem namelijk graag. Wie zijn klanten wil behouden zal dus ook met cloud aan de slag moeten. Dat gaat minder over techniek en meer over business, en vraagt om nieuwe kennis en vaardigheden.

Om resellers te helpen met het maken van de transitie van doos naar dienst zal er de komende jaren veel meer ondersteuning vanuit aanbieders nodig zijn. Kennis en opleiding, practische tools en begeleiding om de organisatie aan te passen (marketing, sales, service, financiën).  Het gaat nu niet meer om uitleggen dat de cloud er aan komt, maar om concrete activiteiten, duidelijke rolverdeling en op die manier als partners succesvol worden. Een uitdaging voor de klassieke distributeurs om door middel van sterke channel programma’s echt “value add” te worden en resellers te binden – als ze tenminste niet door vendoren en cloud aggregators gepasseerd willen worden.

De cloud is tegelijk een grote uitdaging en enorme kans. Wie de transitie maakt zit goed, de rest valt af. En het is net als met de crisis, hoe meer je je richt op de problemen, hoe slechter het gaat. Gewoon aan de slag dus, de markt is er klaar voor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s