Mensen houden graag vast.  Ik ook.  Dat geeft zekerheid.  Het kost ook energie en geeft verantwoordelijkheid en stress, maar het voordeel van de touwtjes in handen hebben is groot.  Het idee controle te hebben, in detail te weten hoe het zit.  En het gevoel onmisbaar en belangrijk te zijn.  Erbij te horen.  Iets bereikt te hebben.

Opgroeien

Een jaar of 7 geleden leek het een paar mensen een goed idee om een bedrijfje te starten om innovatieve telefonie diensten te ontwikkelen, vanuit wat we nu de cloud noemen.  Al snel werd het goede idee een echte startup met alle uitdagingen die er bij horen.  Plannen uitwerken, klanten vinden, personeel zoeken, groeikapitaal regelen, platform bouwen, tegen alle mogelijke muren aanlopen, opnieuw proberen, harder werken, nog meer mensen erbij, nog meer geld nodig, successen boeken, bekend worden, meer klanten, het onmogelijke voor elkaar krijgen…

Startups zijn de nieuwe rockstars, ze zorgen voor de vernieuwing die in grotere bedrijven onmogelijk is.  Klanten en partners zoeken en vinden in de startup innovatie en pure energie.  Als founder/CEO zat ik er midden in, voerde ik het tempo steeds verder op, maakte ik de doelen steeds groter.  Zoals Mario Andretti zei, als je alles onder controle hebt ga je niet hard genoeg.  De wondere wereld van de startup.  Alles is mogelijk, je werkt 24 uur per dag met een klein team, iedereen kan alles en doet alles, geen uitdaging is te groot.  En je krijgt dingen voor elkaar die elders, zeker in grote bedrijven, onmogelijk zijn.  Een geweldige tijd met keihard werken en enorme uitdagingen maar vooral enorme lessen, groei en successen.  Kicken!

En dan komt het moment dat je een miljoenenbedrijf bent en geen startup meer kunt zijn…

De markt voor hosted voice diensten groeit heel hard, op de wereldwijde golven van cloud en SaaS.  Innovatie blijft hard nodig maar de organisatie groeit en moet een sprong maken om nu ook de early majority te bedienen.  Ander soort klanten, ander soort partners, andere werkwijzes, andere organisatie…

Loslaten is een proces

Vorig jaar schreef ik over loslaten, dat dat een keuze is.  Dat is maar ten dele waar.  Het begint met een keuze, een besluit dat iets anders moet.  Dit vergt moed, want je weet dat er dingen zullen gaan veranderen en je weet niet hoe het afloopt en of het wel gaat lukken.  Maar dan volgt een daadwerkelijke actie.  Ingesleten patronen moeten veranderen, nieuwe werkwijzen en patronen moeten gevormd worden.  Dat is zoeken en proberen.  En dan komt het moeilijkste, zo ontdekte ik, namelijk het ook echt los blijven laten.  Dingen gaan anders, meestal goed maar soms fout.  Denk ik.  Nu is de uitdaging om het te laten gebeuren, te vertrouwen op een goede afloop.  Minder controle, minder grip.

Cruciaal voor mij om los te kunnen laten bij Voipro was het vinden en aanstellen van iemand die de organisatie aanstuurt en die ik volledig durf te vertrouwen.  Frank neemt mij werk uit handen, regelt allerlei zaken die ik vroeger op zijn beloop liet, zorgt voor goede verankering van processen en werkafspraken, heeft een frisse blik op zaken die al jaren gaan zoals ze gaan, empowert het team en zorgt voor cohesie en samenwerking, vertaalt mijn ideeën naar praktische oplossingen, tempert mijn enthousiasme waar nodig en daagt me uit op andere vlakken.

En ik merk intussen in de praktijk dat als ik vertrouw en loslaat ik me bezig kan houden met nieuwe partners, business development, internationalisatie en marketing, in mijn nieuwe rol op wat meer afstand.  Het gebrek aan directe controle is nog steeds af en toe wennen, maar het loslaten geeft me enorm veel energie en ruimte en maakt de organisatie in zijn geheel een stuk beter.  En ik heb nog steeds het idee dat ik iets bereikt heb en er bij hoor, ook al heb ik dingen losgelaten.  Waarom heeft niemand me dit eerder verteld?  Bedankt Frank!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s