Vorige maand zijn in Nederland bij 2 accelerators, StartupBootcamp en Rockstart, 20 internationale startups begonnen in een intensief programma met als doel in enkele maanden hun idee om te zetten in een werkende eerste oplossing waarmee ze geld op kunnen halen voor de volgende fase. Een hogedrukpan die moet leiden tot de volgende Hyves of TomTom. Mooi om te zien hoe ervaren ondernemers uit technologie, media en telecom samenwerken om nieuwe helden te helpen opgroeien.

Mentoren

De startups zijn geselecteerd uit bijna 1000 aanmeldingen en worden intensief begeleid door een kleine 200 mentoren, ondernemers die hun sporen reeds verdiend hebben en nu al hun kennis, passie en creativiteit mogen aanwenden om een nieuwe generatie iets mee te geven. De twee accelerators (groeiversnellers, niet te verwarren met de incubators van eind vorige eeuw) zijn vorig jaar gestart door ondernemers Oscar Kneppers, Ruud Hendriks en Patrick de Zeeuw, allemaal met een gedegen achtergrond in media en technologie.

Zelf ben ik mentor bij StartupBootcamp, en ik mocht ook bij Rockstart vanaf het begin meekijken. Natuurlijk is er een element van leuk-netwerken-voor-de-mentoren, en ook van spanning-wie-gaat-er-winnen a la Idols, maar wat me vanaf het begin trof en aantrok bij beide initiatiefnemers was de pure drive en passie om iets te betekenen voor startende ondernemers, om een platform te bieden voor innovatie, om contact te maken met de essentie van pure creativiteit en onbeperkte mogelijkheden. Volledig out of any box, alles kan, een lege kamer met een whiteboard en een goed team van slimme mannen en vrouwen die iets gaan maken dat er nog niet is. Sponsoren als TomTom en Vodafone zorgen voor kantoorruimte en het geld om een paar maanden te overleven, mentoren zorgen voor support en kennis op elk denkbaar terrein (en kijken alvast mee of er iets bij zit waar ze later verder bij betrokken willen zijn). Succes, over 3 maanden is D-Day, Demo-Day!

Werkt het ook?

We gaan het zien. Door de korte snelkook-termijn van zo’n 3 maanden werkt dit systeem vooral voor software startups, apps en online diensten. Fundamenteel medisch onderzoek is nu eenmaal wat lastig te doen in zo’n korte tijd. In Amerika bestaan voorbeelden als Y Combinator al wat langer, en die lijken daadwerkelijk tot de nodige succesvolle bedrijven te leiden, die meer rondes funding krijgen en doorgroeien, meestal tot ze na enkele maanden of jaren gekocht worden door grotere bedrijven als Google of Salesforce.com, soms voor honderden miljoenen.

Ik hoop dat het ook in ons nuchtere Nederland gaat vliegen, in ons land van doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, van je kop niet boven het maaiveld uitsteken. Juist hier zou de geconcentreerde energie van ervaren entrepreneurs die onze nieuwe helden aanmoedigen en helpen wel eens een enorme impuls kunnen geven aan het hele innovatieve ondernemersklimaat. Er zijn nog meer platformen die startende en groeiende ondernemers met raad en daad terzijde staan in de verschillende fases van hun ontwikkeling, zoals EFactor en NextStage, en er komt ook weer meer innovatie funding beschikbaar. Een actief en dynamisch ecosysteem rondom onze nieuwe helden, eindelijk dan toch een beetje Silicon Valley in Nederland!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s