Begin februari was ik in Florida voor het jaarlijkse Parallels Summit, waar in twee dagen op heerlijk Amerikaanse wijze met veel show en spektakel werd uitgelegd hoe de wereld van de IT verandert en alles cloud en SaaS wordt. Wat me opviel was dat het wel lijkt alsof er twee parallelle werelden zijn: de oude waar krimp en recessie en survival heerst, en de nieuwe waar alles draait om groei en innovatie en succes en fun.

Griekenland is een prachtig voorbeeld van de oude wereld. De bakermat van onze Westerse beschaving heeft het zwaar met aanpassen aan de nieuwe tijd. Datzelfde geldt voor de nodige IT reuzen van weleer, die kampen met omzet en marge dalingen, en reorganisatie op reorganisatie moeten stapelen.

Uiteraard ging de Summit over de nieuwe wereld, waar een serieuze goudkoorts aan het ontstaan is nu cloud en SaaS de early majority fase ingaan en steeds meer van de grote spelers beginnen mee te spelen (investeren, samenwerken, rijgen en consolideren). We waren in Florida, dus voor alle (wanna-be) surfers in de zaal werd de vergelijking gemaakt met de grootste golf in de geschiedenis die er aan komt (de verschuiving van 1 miljard dollar per jaar aan IT spending die naar de cloud verschuift) en waar je geweldig op kunt surfen. Of vreselijk in ten onder kunt gaan als je niet voldoende voorbereid bent… En uiteraard is de beste voorbereiding met een platform van Parallels, dat moge duidelijk zijn. Zoals in elke goudkoorts doet de verkoper van de schepjes en zeefjes het prima.

Of er naast Parallels geen andere goede platformen zijn of komen betwijfel ik, maar dat het op dit moment een belangrijke speler is op die markt staat vast. Duizenden service providers en telco’s gebruiken het al om een portfolio van diensten aan te bieden aan klanten en resellers, en het ecosysteem van specialisten en dienstenaanbieders groeit heel hard. De next big thing om op te nemen in het portfolio is trouwens hosted voice, zo bleek uit marktonderzoek van Parallels, daar wordt een groei van maar liefst 75% verwacht dit jaar.

Ons eigen KPN surft lekker mee, kreeg een prijs voor excellence in messaging and collaboration, en kan als voorbeeld dienen voor andere telco’s die de komende tijd moeten veranderen. Want niemand wil ten onder gaan in die moeder aller golven, iedereen aast op die 1 miljard die herverdeeld gaat worden. Zoals een telco man zei die ik onlangs sprak: “het lijkt wel of die cloud nu mijn kant op komt, dat biedt kansen”. Het is verfrissend om te zien dat de telco’s zich realiseren dat ze daarin wel moeten partneren met aanbieders van de diensten en allerhande software clubs, omdat dat het stuk is waar ze niet klassiek sterk zijn. Samenwerken en delen zijn de toverwoorden in de nieuwe economie.

In de oude economie is Griekenland weer even gered, de Dow Jones koerst naar de hoogste stand sinds het begin van de crisis in 2008, en de grootste IT golf uit de geschiedenis komt eraan in de nieuwe wereld. Ladies and gentlemen, you better start paddling!

Deze column verscheen in CBM 2012#2.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s