Water stroomt van boven naar beneden, en realiseert zich niet hoe het stroomt, het is gewoon water, zo leerde ik van een interim manager onlangs. Bedrijven kunnen als raft of als roeiboot naar beneden, en moeten zich juist heel erg bewust zijn van hun aard. En elk soort vaartuig heeft andere bemanning nodig voor maximaal effect, een rafter is geen roeier. Groeiende bedrijven veranderen meestal na een paar jaar van raft in roeiboot, met alle gevolgen van dien. De vraag is of een roeiboot, een bedrijf dat zich bewezen heeft in bestaande technologie, nog wel een raft kan worden in de nieuwe wereld van cloud en SaaS.

Rafters zitten op een rubbervlot, rondom, allemaal aan een andere kant, met zwemvesten aan, klaar om op een woeste beukende rivier alle uitdagingen aan te gaan en op elk moment direct te reageren. Geen tijd voor communicatie, het komt aan op een dieper niveau van samenwerking en vertrouwen in elkaar en het bootje, en continu anticiperen op wat er komt. Voor elkaar invullen en aanvullen, samen je stinkende best doen. Niet bezig met andere rafts maar met de omstandigheden. En vooral heel veel lol, stroomversnelling na stroomversnelling, rotspartij na rotspartij. Doodop aan het eind maar intens tevreden.

Roeiers daarentegen zitten keurig in het gelid in een strak shirt in een gestroomlijnde lange boot, 4 of 8 op rij, met een stuurman die de koers uitzet en het tempo aangeeft. Mooi georganiseerd, slag na slag perfect georkestreerd, ideaal voor het vlakke water om vaart te maken. Lange races, taktiek, uithoudingsvermogen zijn key. En communicatie, vaak fietst er een mannetje op de kant mee om aanwijzingen te geven, die overziet het veld immers beter dan de mannen in de boot, ziet wat de concurrenten doen.

Zet een roeiboot op de wilde rivier en je krijgt ongelukken, botbreuken of erger. Zet een raft op het vlakke water en hij komt gegarandeerd als laatste aan. Beoordeel een raft door de ogen van de roeier en hij ziet communicatiegebrek en chaos. Zet een rafter in een roeiboot en wees niet verbaasd als de pleuris uitbreekt, of tenminste de boot rondjes gaat draaien. Tenzij er heel goed opnieuw geijkt wordt en de rafter ook talent voor roeien blijkt te hebben.

Een startup is als een raft, zoekend naar de werkende product/markt combinatie in de hoop op overleven, en de roeiboot is het gevestigde bedrijf dat zijn weg gevonden heeft en langzaam maar zeker versnelt en groeit. Heel verschillende bedrijven en organisaties, met heel verschillende bemanningsleden. De transitie van raft naar roeiboot is niet simpel, en niet voor iedereen weggelegd. Zoals het ook niet voor elke roeiboot mogelijk is om te gaan raften.

We leven in een tijd waarin klassieke IT verandert in cloud computing en SaaS. De roeiboten van deze wereld, bedrijven die al tijden keurig hun zaakjes op orde hebben en productie draaien, moeten ineens raften in heel nieuwe omstandigheden, een verandering die niet vanzelfsprekend is. Handiger is in veel gevallen om nieuwe rafts in te zetten, met echte rafters die innovatie en verandering geweldig vinden, en pas over een tijdje die rafts echt in te lijven bij de roeiboten. Gewoon omdat rafters geen roeiers zijn, en meestal ook nooit zullen worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s