Lync met wat je al hebt

Voor de Chinezen is 2011 het jaar van het konijn, voor Microsoft het jaar van de voice. Belangrijk onderdeel van Office365, de opvolger van BPOS waarmee de strijd met Google serieus aangegaan wordt, is Lync, de opvolger van OCS. Online, dus presence, chat, audio- en video conferencing allemaal als eenvoudige dienst, met de Communicator Client op de desktop prachtig geïntegreerd met het hele portfolio aan toepassingen, zoals Exchange en Dynamics CRM. Prima verhaal, en vol commitment uitgedragen door Microsoft. Er zijn alleen een paar kleine uitdagingen die brede adoptie buiten de Enterprise nog in de weg staan, en daarom wordt dit een spannend jaar voor iedereen die met cloud en IT en telecom bezig is.

In het MKB is Unified Communication – zaken als chat en video conferencing naast telefonie mooi geïntegreerd op de desktop – tot dusver nog steeds nooit doorgebroken. We zijn in ons kleine landje toch meer van live meetings met kopjes koffie, op kantoor of in wegrestaurants met rare vogels op het dak, en de gemiddelde kenniswerker vindt zichzelf al vreselijk innovatief met email. Chat is voor kinderen, en video conferencing, hmmm, dat is vooral een hoop gedoe. Om over social media nog maar te zwijgen trouwens. Dat de voorman van een serieuze club als Atos Origin onlangs aankondigde dat email binnen drie jaar vervangen zou zijn door nieuwe communicatievormen leidde vooral tot opgetrokken wenk- brauwen, zowel binnen als buiten de organisatie.

Strandlaken

Om het nuchtere MKB (in ruime zin, van een handjevol tot een paar duizend werkplekken) aan de UC te krijgen moet de oplossing zeer laagdrempelig zijn, duidelijke voordelen bieden, en lijken op wat men al kent. Want met het hele bedrijf op cursus gaan om een nieuwe manier van werken te leren, om mo- gelijk vage voordelen te krijgen zoals thuiswerken of vanaf een strandlaken chatten, dat gaat hem niet worden in ons landje. Nog wel geinig in de Enterprise, maar kansloos in kleinere organisaties. Zeker in het tegenwoordige economische klimaat. Dat we met z’n allen richting het nieuwe werken moeten, ja dat zien we wel. Maar het moet wel leuk blijven.

Lock-in

Ik zie wel een mooie toekomst voor een hosted UC dienst als Lync Online, goed geïntegreerd met de vertrouwde kan- tooromgeving op de desktop, en met flexibel betalen naar gebruik. Maar dan moet het ook wel knap geïntegreerd zijn met bedrijfstelefonie, en ook met bestaande of tenminste standaard te- lefoontoestellen. Want de MKB’er vindt onderling communiceren hartstikke goed, maar bellen met klanten en relaties is natuurlijk waar het echt om gaat. En eerst allemaal nieuwe spannende Lync-specifieke telefoontoestellen kopen is niet de bedoeling, want dan moet er toch weer vooraf geïnvesteerd worden en ontstaat een keiharde lock-in op die specifieke toestellen. Kortom, wil Lync Online succesvol worden dan is integratie met hosted voice-diensten cruciaal. Zodat standaard SIP telefoontoestellen gebruikt kunnen worden en per werkplek eenvoudig gekozen kan worden tussen louter telefonie (hosted voice) of UC (hosted voice plus presence en chat en de rest). Alles simpel in gebruik en beheer, flexibel en betalen naar gebruik. Hier ligt een mooie kans voor moderne telecombedrijven. Samen met Microsoft en haar partners een hybride totaaloplossing aanbieden en zo ook het MKB eindelijk aan de Unified Communication helpen. Een spannend jaar dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s