Uit onderzoek van Microsoft (juni 2010) blijkt dat ruim een kwart van de CEO’s op dit moment naar de cloud wil, terwijl dat voor minder dan vijf procent (!) van de CIO’s geldt. Ook Developers en IT Departments scoren met twintig en tien procent respectievelijk veel lager dan de CEO’s. En dat terwijl CEO’s natuurlijk nog een stuk minder bekend zijn met het betrekkelijk nieuwe fenomeen cloud computing dan de CIO’s en andere technisch onderlegden. Het is duidelijk de business kant van de organisatie die zorgt voor cloud adoptie, niet de technische kant. Waar is de CIO bang voor, wat is die cloud fear factor precies?


Deze signalen kwamen al eerder van andere cloud aanbieders. In “Behind the cloud”, het boek waarin Marc Benioff de eerste jaren van Salesforce.com beschrijft, wordt bijvoorbeeld als belangrijke salestip gegeven om vooral de IT-er te omzeilen in het salesproces. Maar de resultaten van het Microsoft onderzoek vond ik toch wel schokkend. Het verschil tussen CEO en CIO is een factor vijf, business wil (nu al) vijf keer zo graag gebruik maken van de cloud dan techniek. Waarom is de cloud zo enorm bedreigend voor de IT-er? Het is toch gewoon de volgende fase in de evolutie van IT? Dat is toch leuk en interessant, en biedt nieuwe mogelijkheden? Waarom gaan kop of hakken (of allebei) in het zand bij zovelen? Zouden de IT-ers echt denken dat ze op deze manier de cloud kunnen tegenhouden?

Generatie

Overigens is dit ook duidelijk een generatie issue. Nieuwe bedrijven als Google, Hyves, Facebook en FourSquare kennen niet anders dan de cloud, en wie daar mee opgegroeid is beziet de wereld heel anders. Waarom zou je code schrijven voor een specifieke computer, in plaats van iets dat in elke browser draait van elke computer en smartphone en tablet? En waarom zou je als startend bedrijf een server of een softwarepakket kopen als je alle benodigde applicaties in de app store (met achterliggende cloud) kunt kopen? Wat voor voordelen biedt dat in vredesnaam? Je slaat toch ook niet je eigen waterput, en je bouwt toch ook niet bij je huis of kantoor je eigen electriciteits centrale?

Kortom, twee heel verschillende paradigma’s of mindsets, voor twee heel verschillende generaties. Met behoorlijk strikte scheiding, je bent voor of je bent tegen cloud. Als je namelijk voor de cloud bent dan ben je tegen de pre-cloud. Ook een private of hybride cloud is immers een cloud.

Het zijn dus vooral de oudere IT-ers (30 plus zeg maar) die de cloud maar niks vinden en liever buiten de deur houden. Dat zijn de mensen die hun huidige positie ontlenen aan de kennis die ze hebben opgebouwd van de pre-cloud technologie. Die meestal ook betaald worden om die pre-cloud technologie goed op orde te hebben en houden, om de status-quo te managen. Die afgerekend worden wanneer de techniek faalt. Die dus de controle over de techniek niet uit handen durven geven, uit angst voor falen. En uit angst voor het verlies van de eigen baan wellicht. Die liever problemen met hun eigen spulletjes oplossen dan dat ze afhankelijk zijn van een cloud/SaaS provider. En die uit angst liefst gewoon helemaal niks doen. Vroeger heette dat ‘Nobody ever got fired for buying IBM…’

Collectief

Het geldt niet voor alle CIO’s natuurlijk, maar wel voor 95% blijkbaar. Helaas voor hen is deze positie niet lang meer houdbaar. Alle aanbieders van software en hardware hebben inmiddels collectief besloten dat de cloud wel handig is en er gewoon gaat komen. En de CEO’s die er lucht van krijgen dat dit tegenwoordig kan zullen er om blijven vragen, of het gewoon zelf organiseren zonder medewerking van hun CIO of IT Department. De besparingen en andere voordelen zijn te belangrijk om te negeren.

Hou dit in gedachten bij het verkopen van cloud en SaaS oplossingen, zorg dat je met de juiste mensen spreekt aan de klantkant. En vraag je als reseller ook soms even af in welke categorie je zelf valt… Hoe staat het met je eigen cloud fear factor?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s