Terug van vakantie ziet de wereld er anders uit. Er hangt een andere energie in de lucht. Het duurde even voor ik door had wat er aan de hand was, waarom we het bij Voipro bijvoorbeeld ineens zo druk hebben met het koppelen van onze hosted voice diensten aan allerlei managed services. En toen viel het kwartje. Cloud computing is de hype voorbij, en wordt nu gewoon overal gebruikt. Niet meer lullen, maar gewoon poetsen! In belangrijke mate door toedoen van twee oudgedienden die zichzelf opnieuw aan het uitvinden zijn. Twee comeback-kids: Apple en Microsoft.


Apple heeft zich de afgelopen jaren gerevancheerd als superieure apparatenmaker, voor muziek, games, telefonie, communicatie en computing. Een jaar of tien geleden bijna failliet, nu trendsetter en innovator en leader of the pack. Recordwinsten, de ene succesvolle productintroductie na de andere. Geen antenne probleem lijkt ze te kunnen raken. Benieuwd wat er gaat gebeuren dit najaar. Er zijn al 32 (!) iPad-challengers geteld die eind 2010 de markt op komen. De tablet staat duidelijk op de kaart, bedreigt de netbook en zorgt (na iPod en iPhone) nu voor revoluties in uitgeefland.

Microsoft, enkele jaren geleden onbetwiste leider op de desktop, kan in al die nieuwe dingen al een tijdje niet lekker meekomen, en ziet marktaandeel afgesnoept worden door andere browsers, operating systemen, zoekmachines, mobiele platformen en open source mail/agenda oplossingen. Het zet nu zwaar in op ‘de cloud’ als manier om haar positie als leverancier van standaard office oplossingen veilig te stellen. In juli was de boodschap van Steve Ballmer op WPC2010 heel duidelijk: de toekomst van Microsoft ligt in de cloud.

Regen

Microsoft zet vol in op de cloud en Software as a Service. Vanuit haar eigen cloud biedt ze de standaard kantoorfuncties aan (BPOS) tegen tarieven waarvoor het eigenlijk niet meer zelf op te tuigen is. Niet door de eindgebruiker zelf, die steeds duidelijker de voordelen van cloud computing en SaaS ziet, maar ook moeilijk voor de integrators en hosters die al enige tijd bezig zijn de Microsoft oplossingen als ASP, SaaS of managed service aan te bieden. Die profiteren van de regen die Microsoft maakt, maar worden wel gedwongen om waarde toe te voegen, in de vorm van extra functies, diensten, service of intelligentie. Zo kan spraak (hosted voice, van Voipro bijvoorbeeld) eigenlijk in geen enkel portfolio meer ontbreken, mooi geïntegreerd met mail, CRM en steeds vaker OCS – de klant wil immers voor zijn managed services graag een compleet geïntegreerde (unified communication) oplossing van een enkele provider.

Doordat Microsoft de basis oplossing goedkoop en betrouwbaar aanbiedt, maar alleen in een standaard smaak, wordt de hele keten aangejaagd en gedwongen waarde toe te voegen en te in-noveren. Prima voor de klant, die immers goed kan kiezen uit allerlei aanbieders en proposities. Voor Microsoft maakt het uiteindelijk weinig uit uit welke cloud het komt, zolang het maar hun software is, en niet die van Google of IBM of Oracle of Facebook of SAP of wie dan ook…

Aanjagers

In de kern is er dus weinig veranderd ten opzichte van twintig jaar geleden: Apple maakt nog steeds mooie apparaten, en Microsoft doet nog steeds kantoorautomatisering. En zo zijn twee comeback-kids samen aanjagers van de cloud, met een heldere focus en, ieder op zijn eigen manier, verantwoordelijk voor een hoop vernieuwing en verandering in het ecosysteem. Ze creëren voor resellers en distributeurs, integrators en managed service-providers allerlei nieuwe kansen. Want de cloud en SaaS negeren is intussen simpelweg geen optie meer, het is gewoon onderdeel geworden van het IT landschap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s